Ble lykkeligere etter at han ble syk

 Ble lykkeligere etter at han ble syk

 

Fysikeren Stephen Hawking (f. 1942) har en strålende hukommelse. Han har blitt sammenlignet med Albert Einstein. Men han har en sjelden nedbrytende sykdom kalt amyotrofis lateral sklerose (ALS syndrom eller motor neuron sykdom). Og den har gjort ham nesten lammet.

Han lærte å bruke en datamaskin med berøring av fingertuppene og kunne kommunisere sine beregninger og tanker. Før han ble syk, beskrev han sitt liv som en meningsløs eksistens. Han drakk for mye og gjorde svært lite arbeid. Men etter at de oppdaget at han kanskje hadde bare noen få år å leve, tok livet plutselig en vending og fikk en ny mening.

Han ble faktisk lykkeligere enn han hadde vært før. «Når ens forventninger er redusert til null, setter en virkelig pris på alt som man trenger.» Når du blir fortalt at du bare har et begrenset tidsrom igjen å leve, forvandler ditt livsperspektiv seg. Ting du tidligere overså, blir plutselig meningsfulle. Barns latter, en soloppgang eller solnedgang, kjærligheten til venner og familie, eller en spasertur i parken. De mest ulykkelige menneskene i verden er de som tror at livet skylder dem noe. De er aldri fornøyd, fordi de ikke tror de får det de fortjener.

Kilde:

Heftet ”…et ord for dagen. Stille stunder gir styrke” (desember-januar-februar 2016). Bergen: UCB Media (30. desember).