Bibelens Sodoma kan være funnet

 Bibelens Sodoma kan være funnet

 

Det arkeologiske utgravningsstedet Tall el-Hammam ligger like nord for Dødehavet, i et geografisk område som i dag ligger i Jordan.

For rundt 4000 år siden - i midtre bronsealder - var Tall el-Hammam en av de største byene i Midtøsten. Bymurene omkranset et område på 350 mål, og byen var den gangen ti ganger så stor som Jerusalem.

I 2005 begynte en gruppe forskere å grave ut ruinene av oldtidsbyen, ifølge en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet 'Nature'. Arkeologene har blant annet funnet et 1,5 meter tykt lag av kull og aske som dekker hele byområdet. De skriver at de har funnet bevis for at byen ble ødelagt rundt 1650 f.Kr. - for over 3650 år siden. Ifølge forskerne skjedde ødeleggelsen ved at en asteroide eksploderte rundt fire kilometer over byen. Eksplosjonen førte til temperaturer på over 2000 grader, kraftige branner og sterkere stormer enn de verste tornadoer vi kjenner til.

 

Forskerne anslår at eksplosjonen var tusen ganger kraftigere enn atombomben som ødela Hiroshima i 1945.

 

De baserer utregningene blant annet på funn av smeltet jern og andre geologiske objekter.

 

Tall el-Hammam skal ha hatt rundt 8000 innbyggere da den ble ødelagt. Arkeologene har funnet ti skjeletter, men regner med at alle innbyggerne ble drept i eksplosjonen.

 

Fra før er det kjent at asteroider kan føre til enorme ødeleggelser når de eksploderer over jorden.

 

Senest i 2018 eksploderte en asteroide utenfor kysten av Russland. Den hadde en sprengkraft på ti ganger Hiroshima. I 2013 ble 1400 mennesker skadet da en meteor eksploderte over Tsjeljabinsk i Russland.

 

Forskere refererer til en debatt om Tall al-Hammam kan være byen Sodoma fra det Gamle testamente i bibelen.

 

I 1. Mosebok beskrives det hvordan Gud druknet Sodoma i 'ild og svovel'. Grunnen skal ha vært beboernes gudløshet og bunnløse synd.

 

Beskrivelsen 'ild og svovel' passer godt på hvordan beboerne må ha opplevd ødeleggelsen av Tall el-Hammam.

 

I artikkelen i Nature skriver forskerne at spørsmålet om Tall al-Hammam er Sodoma er utenfor rammen av det de skriver om.

 

De legger like fullt til at beskrivelsen i 1. Mosebok passer godt med det som nå er kjent om ødeleggelsen av Tall al-Hammam.

 

Kilde: nrk.no, 25.09.2021. (Ny forskning: Asteroide utslettet oldtidsby - kan være bibelens Sodoma)