Lengsel etter uendelig kjærlighet som gudsbevis

 Lengsel etter uendelig

kjærlighet som gudsbevis

 

Tore Laugerud (2021) skriver:

 

"Lengsel er en fundamental side ved det å være menneske. Men den har ikke sitt utgangspunkt i mennesket. Den kristne troen ser menneskets lengsel etter Gud som en refleks av Guds lengsel etter mennesket. Guds lengsel er skapelsens kilde og historiens drivkraft. Gud er en lengtende og søkende Gud som spør: "Hvor er du?" (1 Mos 3, 9). Som et speilbilde av dette er menneskets dypeste lengsel en lengsel etter foreningen med Gud. Å være elsket av ham som ga oss livet, er vår dypeste identitet. Behovet vårt for kjærlighet er grenseløst, sier Stinissen, det hører med til menneskets metafysiske konstitusjon å være en lengsel etter en uendelig kjærlighet:

-Det finnes et gudsbevis som vi stadig bærer med oss. Selve vår kjærlighetstørst, som ikke noe menneske kan tilfredsstille, peker på Gud. En slik tørst som vi ikke kan fornekte uten å fornekte vår egen natur, kan ikke være absurd. Denne fundamentale og uimotståelige tiltrekningen forutsetter en magnet som er større enn alt vi kan forestille oss. Og denne lengselen kaller vi Gud (Wilfrid Stinissen, Størst av alt er kjærligheten).


Dypest sett er lengselen et uttrykk for kjærligheten. Kjærlighet er det store temaet i evangeliet. Størst av alt er kjærligheten, skriver Paulus i sin høysang til kjærligheten (1 Kor 13). Av evangelieforfatterne er det Johannes som uttrykker dette klarest (Laugerud, 2021, s. 116-117)."

 

Kilde: Laugerud, Tore. (2021). Guds skjulte stemme. Oslo: Verbum.