OL-gull ikke nok til å gi livet mening

 

OL-gull ikke nok

til å gi livet mening

Michael Phelps (f. 30.06.1985) er pr. 2016 tidenes mestvinnende olympier med 28 OL-medaljer, hvorav 23 gull. Til tross for dette har han til tider slitt med rus og flere ganger vært på kant med loven. 4. november 2000 – da han var 19 år gammel - ble Michael Phelps arrestert i Salisbury (Maryland, USA) for å ha drukket alkohol, for å ha kjørt forbi et stoppskilt uten å stoppe, og for å ha kjørt under påvirkning av alkohol. (I den amerikanske delstaten Maryland er det forbudt å drikke alkohol for personer under 21 år.) For disse forholdene ble han dømt til å betale en bot på 250 USD, til å delta på møter med «Mothers Against Drunk Driving», samt tale for studenter på videregående skoler om farene med å kjøre bil i alkoholpåvirket tilstand.

I 2009 førte et foto som viste at han brukte hasjpipe på en fest ved University of South California til at han mistet Kellogg Company som sponsor samt ble suspendert fra USA Swimming i tre måneder. Michael Phelps innrømmet at bildet var autentisk.

Etter OL i London i 2012 hvor han tok 6 medaljer (4 gull), la Michael Phelps opp. Videre foraktet han det perfekte bildet som var skapt av ham:

-Jeg var et vrak, jeg var en bombe som bare ventet på å gå av. Jeg hadde ingen selvtillit og følte at jeg ikke hadde noen verdi, forteller Michael Phelps i dokumentaren som ble sendt på den amerikanske sportskanalen ESPN i forbindelse med OL i Rio de Janeiro sommeren 2016.

I dokumentaren kom det også frem at hans kompliserte forhold til sin far, som forlot moren da Michael Phelps var ni år gammel, var noe av bakgrunnen for utbruddene til den berømte svømmeren.

30. september 2014 hadde Michael Phelps vært på kasino og drukket. Til tross for dette satte han seg i bilen og kjørte av gårde. Han ble tatt i 130 km/t i 80-sonen og hadde i tillegg 1,4 i promille. Dette førte til at han havnet i fyllearresten i Baltimore i Maryland, anklaget for å ha kjørt for fort, samt for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand. USA Swimming suspenderte ham da fra all svømming i et halvt år samt bestemte at han ikke ville få lov til å konkurrere for USA under verdensmesterskapet i 2015.

De neste dagene ble det mat og lite søvn på Michael Phelps. Han gikk ikke ut. Spiste ikke. Sov ikke, og vurderte å avslutte livet sitt.

-Jeg tenkte at folk ville hatt det bedre uten meg. Da ville de slippe dritten jeg dro dem ned i, sier Michael Phelps.

På dette tidspunktet fikk vennen og mentoren Ray Lewis, sammen med den nærmeste familien, overbevist Michael Phelps om å legge seg inn på rehabilitering.

-Når du er på det laveste punktet i livet, er du åpen for mange ting som kan forandre det, og hjelpe deg tilbake på rett vei, sier den legendariske svømmeren.

Ray Lewis ga boka Målrettet liv av Rick Warren til Michael Phelps, en bok han ikke lenge etter uttrykte stor glede over å ha mottatt.

-Boka hjalp meg da jeg trengte det som mest. Den fikk meg til å tro at det var en makt større enn meg selv og at det er en hensikt for meg her på denne jord, forklarer Michael Phelps.

Terapitimene og lærdommen fra boka fikk Michael Phelps til å forsøke å gjenoppta kontakten med faren, noe han lykkes med. Videre forlovet han seg med kjæresten sin og sammen fikk de sitt første barn i mai 2016. Han gjenoppdaget også gleden ved svømming og skal ikke ha skulket en eneste treningsøkt frem mot OL i Rio. Tidligere kunne han skulke flere treningsøkter i uka.

 

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Phelps, lest 20.08.2016

Vårt Land 19.08.2016, s. 10-11. Fikk hodet over vannet med bestselger.

 

OL-sending på dansk TV.