Levde uten penger i mer enn 14 år

Levde uten penger i mer enn 14 år

 

Dokumentarfilmen ‘Å leve uten penger’ handler om den tyske lærerinnen, psykoterapeuten og livskunstnerinnen Heidemarie Schwermers livsstil som baserte seg på å motivere andre til en enklere og mer harmonisk livsstil ved blant annet å dele og bytte tjenester i stedet for å bruke penger.

En dag i 1987 – mens hun i en alder av 53 år arbeidet som lærerinne – fikk hun ideen om å leve helt uten penger. Hun flyttet da fra byen Lüneburg (som ligger rundt 50 km sydøst for Hamburg) og til Dortmund hvor det var mye fattigdom og mange hjemløse. I Dortmund startet hun opp en byttering der de hadde byttemarked hver søndag:

-Alle tok med noe de ikke trengte og la det på bordet. Så kunne man forsyne seg med det man ville. Kunne dere tenke dere å gjøre dette på skolen? spør Heidemarie Schwermer en gruppe med ungdommer som også er sammen med henne på en workshop ved navn ‘Jorden rundt uten penger’.

«Vi bytter ting og lurer på om du vil bytte noe mot denne blyanten», sier en jente som er med på denne workshopen til en ansatt i en butikk og får en plomme og en pære for blyanten. Lederen for workshopen sier følgende om opplegget: «Vi prøver å leve uten penger i en uke. Vi har et rom, kjøkken og toaletter. Alt annet bytter vi til oss. Heidemarie hadde idéen. Prosjektet har vært vellykket i åtte år nå. Vi diskuterer hva pengene egentlig gjør med oss.»

-Mange mennesker tror at jeg lever et omstendelig liv. At jeg bekymrer meg for alt mulig. Men jeg bekymrer meg ikke for noe. For hver gang jeg slipper taket litt mer, får jeg mer frihet.

 

 

 

-Det dreier seg ikke om penger eller ikke penger. Men heller: Hvordan vil jeg egentlig leve? Hva er min oppgave her på jorden? Målet mitt er å få med meg andre på dette. For øyeblikket har jeg ikke som mål å si ‘Bli kvitt alle penger’. Jeg vil heller vise hvordan vi sammen kan oppnå å leve et enklere liv.

 

-Folk er altfor opptatt av den materielle verden, med penger og eiendeler. De bruker tonnevis med tid og energi på det. Og de er ikke klar over hvor liten omsorg penger egentlig har for dem. Jeg ville vise at en annen livsstil er mulig.

 

-Jeg bor hos andre mot at jeg hjelper dem. En uke hos noen, to dager hos en annen.

 

 

 

 

-Jeg vil vekk fra konkurranse, og nærme meg fellesskap.

 

 

 

 

 

-For meg betyr luksus å ha alt jeg trenger. Mer vil jeg ikke ha.

 

 

 

 

 

-Mange sier at når jeg er der, virker livet lettere.

 

 

 

 

 

-Jeg jobbet tidligere som psykoterapeut. Mange skriver og sier: "At du lever uten penger, gir oss mot. For vi er redde for å ende opp i rennesteinen.

 

 

 

 

 

-Det er veldig vanskelig å formidle det jeg har opplevd i disse årene. De spør bestandig: "Hvor sover du? Hva spiser du?" og så videre. Jeg har utviklet stor tillit. Jeg vet at alt jeg trenger, alltid vil være for hånden.

 

 

 

 

 

-Jeg mener at en verden uten penger er mulig om man har andre verdier.

 

 

 

 

 

-For mange er jeg en provokasjon. Men for andre er jeg et svar.

 

 

 

 -Penger tar oppmerksomheten bort fra det som er vesentlig; fellesskap og uselviskhet, å handle med hjertet - uten å tenke på hva man får igjen for det. 

 

Regissør Line Halvorsen sier følgende om den høyt utdannede tyske kvinnen hun har laget dokumentarfilm om: "Hun har tidligere jobbet som psykoterapeut, og jeg tror de hun bor hos ser på henne som en slags omreisende psykoterapeut."

 

 

 

 

 

Heidemarie Schwermer holdt mange foredrag om sin filosofi, skrev bok med tittelen 'Å leve uten penger' som ble gitt ut på flere språk, og deltok i mange programmer på TV. Hun døde i 2016.

 

-Det er antatt at penger er nøkkelen som åpner alle dører. Jeg er nå overbevist om at kjærlighet og tillit også kan brukes som en nøkkel.

 

 

 

 

 

Kilder:

 

 

Dokumentarfilmen 'Å leve uten penger'.

https://de.wikipedia.org/wiki/Heidemarie_Schwermer, lest 22.02.2019

https://www.nrk.no/livsstil/13-ar-uten-a-bruke-penger-1.6890383, lest 22.02.2019

https://www.facebook.com/theageofhappiness/posts/heidemarie-schwermer-is-70-for-the-last-17-years-shes-been-living-without-money-/1008658169208640/, lest 22.03.2019