Ut-av-kroppen-opplevelsen til Ernest Hemingway (1899-1961)

  Ut-av-kroppen-opplevelsen til

Ernest Hemingway (1899-1961)

 

Under 1. verdenskrig arbeidet amerikaneren Ernest Hemingway (1899-1961) for Røde Kors i Italia. 8. juli 1918 delte han ut sjokolade ved en lyttepost på vestsiden av elven Piave, da en sprenggranat eksploderte en meter unna ham.

En soldat ble drept, en annen fikk beina spreng vekk. Over 220 fragmenter av granatsplinter traff Hemingways bein og skar opp hodebunnen hans. Smellet forårsaket den første av flere hjernerystelser han fikk i løpet av livet.

Ernest Hemingway kommenterte hva han opplevde da sprenggranaten eksploderte:

-Jeg døde da. Jeg følte at sjelen eller noe kom ut av kroppen min, slik man drar et silkelommetørkle opp av en lomme ved å holde i det ene hjørnet. Den fløy litt rundt, kom så tilbake og fant veien inn igjen. Og jeg var ikke død lenger.

Da bårebærerne prøvde å få Hemingway ut derfra, ble de beskutt,og kuler traff høyre kne og fot. Han ville først ikke behandles, for det var andre som var hardere skadet enn ham. Så fjernet man de største granatsplintene uten bedøvelse. Fordi skadene var så alvorlige, ga en katolsk prest ham den siste olje.

Tilbake i USA var han sterkt påvirket av krigen og skadene. En gammel venn som besøkte ham, husket at han 'kom tilbake billedlig og bokstavelig talt ødelagt'. Han fikk ikke sove uten lyset på, for han ble såret om natten og trodde 'at hvis jeg lukker øynene i mørket og slipper taket, så går sjelen ut av kroppen'.

 

Kilde: NRK-sendt dokumentar om Ernest Hemingway i 2021 (1. episode, fra 19 til 26 minutter i episoden)