-Jeg hadde prøvd alt annet, jeg kunne like godt prøve kristen tro

 -Jeg hadde prøvd alt annet, jeg

kan like godt prøve kristen tro

 

Tom-Roger Mittag vokste opp i Porsgrunn med mor og to søstre. Av mor og besteforeldre fikk han mye kjærlighet, men opplevde likevel at noe manglet. Han har aldri kjent sin biologiske far, og som barn mistet han også to stefedre i selvmord. 16 år gammel var han farløs og klandret seg selv:

 

-Jeg følte meg uønsket.

 

Allerede på barneskolen strevde han med sosialt angst og klarte ikke å følge med i timene.

 

Mye av tiden ble brukt til gaming og tegning.

 

-Når jeg gamet, spilte jeg kvinnelige figurer, og jeg tegnet kvinnelige figurer. Jeg så også TV-serier med kvinnelige hovedroller og merket at jeg identifiserte meg mer med dem enn med de mannlige.

 

-Spill ble en måte å flykte fra virkeligheten på. Det samme ble det kvinnelige.

 

Senere begynte Tom Roger å lese om ulike filosofiske retninger, og testet blant annet ut buddhisme og flere ulike meditasjonsteknikker.

 

-Men alt endte bare med en følelse av tomhet. Derfor kom jeg alltid tilbake til ateismen.

 

Så kom han over en artikkel på Wikipedia om Gender identity disorder og fikk da håp om å bli kvitt depresjonen på bakgrunn av ideen om at han var født i feil kropp. Arbeidet med å bli kvitt depresjonen var i gang på nytt. Han måtte bare først åpne seg for behandlere og familie, noe som ble vellykket.

 

-Alle ble glade og støttet meg. Det var ingen fordommer, sier Tom-Roger Mittag som begynte å spare til langt hår samt kle seg i kvinneklær.

 

19 år gammel ble Tom-Roger Mittag til Linn-Cathrine Kittelsen. Den etterlengtede lykkefølelsen kom, og forsvant, men verken den sosiale angsten eller depresjonen slapp taket.

 

Nå som retningen i livet var på plass, var det bare å bli diagnostisert som trans. I begynnelsen av tjueårene kom dette i orden, og da startet også hormonbehandlingen. Følelsen av lykke vendte igjen tilbake, men forsvant igjen etter en kort tid.

 

-Det verste var jaget. Jeg tenkte at målet er der framme, nå nærmer jeg meg, men jeg nådde det aldri.

 

Dagene og årene gikk, og ti år etter at Tom-Roger sto fram som Linn-Cathrine, var livskvaliteten dårlig og spørsmålet om kjønnskorrigerende behandling var det rette, begynte å melde seg.

 

Tom-Roger Mittag leste mye og ble interessert i libertarianisme, en filosofisk retning der idealet er en så liten stat som mulig og der folk bestemmer mest mulig selv. Interessen for libertarianismen førte også til en introduksjon av flere kristne stemmer, og for første gang lurte Tom-Roger Mittag på om kristendommen kunne være noe for ham.

 

-Jeg hadde prøvd alt annet, jeg kan like godt prøve kristen tro, tenkte Tom-Roger Mittag, og kjøpte seg lydbibel og og lyttet til det meste av det nye testamentet gående på tur i skogen.

 

Etter noen måneder foldet Tom-Roger Mittag hendene i bønn for første gang.

 

-Der og da visste jeg at jeg var elsket, og at det var en mening med livet mitt. Det betydde så ufattelig mye for meg å vite.

 

Tom-Roger Mittag var ikke lenger uten en far.

 

-Selv om de fysiske fedrene hadde dratt, var det fortsatt en himmelsk far som ville ha meg. Det gjorde veldig sterkt inntrykk.

 

Neste dag opprettet Tom-Roger en ny mailadresse med mannlig brukernavn, kontaktet en lokal pastor, presenterte seg som Tom-Roger, klippet håret kort og møtte pastoren. Førstkommende søndag gikk han på gudstjeneste for første gang.

 

Selv ikke den sosiale angsten klarte å stoppe ham.

 

-Jeg kjente på meg at dette skulle jeg klare.

 

Tom-Roger Mittag ble også med i en husmenighet. Selv om han fikk erfare Guds kjærlighet, ga vektleggingen av å erfare Guds nærvær ham ikke helt fred. Han opplevde at det var noe som manglet.

 

-Jeg trengte noe i troen som sto fast, uavhengig av mine følelser og erfaringer. Som et resultat av mye lytting til kristen forkynnelse på nett, kom han i kontakt med en presbyteriansk menighet på Ualand sør i Rogaland hvor han også fant det han mener at han søkte.

 

Dette utgjør også den viktigste endringen i livet etter at han ble kristen: Guds ord som objektiv sannhet, bibelske definisjoner av kjærlighet og frihet, og betydningen av menighetsliv. 

 

Kilde: Tom-Roger var Linn Kathrine i ti år. Nå ber han om helbredelse for transpersoner (dagen.no), lest 8.12.2023