Kong Haakon VII og Kong Christian X ble som barn lært opp til å lese i Det nye testamente hver dag

Kong Haakon VII og Kong Christian X

ble som barn lært opp til å lese i Det nye testamente hver dag


Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Lovise av Norge og Sverige, ble født i 31.10.1865 i Stockholm. På denne tiden var Norge i union med Sverige.

Hun var datter av kong Karl XV av Norge og Sverige og dronning Louise, født prinsesse av Nederland.

Prinsesse Lovise hadde en yngre bror, men han døde to år gammel. Hun ble dermed farens eneste etterkommer, men ettersom kvinner ikke hadde arverett til tronen, ble det onkelen, den senere kong Oscar II av Sverige, som etterfulgte kong Karl XV på tronen.

28. juli 1869 giftet prinsessen seg med kronprins Frederik av Danmark, den senere kong Frederik VIII.

I Danmark ble hun kjent som Louise, først som kronprinsesse, og senere som dronning. Hun ble mor til åtte barn: Kong Christian X av Danmark, Prins Carl av Danmark (som senere ble kong Haakon VII av Norge), Prinsesse Louise av Danmark, Prins Harald av Danmark, Prinsesse Ingeborg av Danmark, Prinsesse Thyra av Danmark, Prins Gustav av Danmark og Prinsesse Dagmar av Danmark.

Dronning Louise var en oppriktig kristen med tilknytning til indremisjonskretser i København. Hun lærte tidlig sine barn til å lese i Det nye testamente hver dag. Mens de to eldste sønnene hennes ble konger i henholdsvis Danmark og Norge, ble hennes datter Ingeborg bestemor til tre monarker; Kong Harald av Norge, Kong Baudouin av Belgia og Kong Albert II av Belgia, samt oldemor til Storhertug Henri, statsoverhodet i Luxembourg.

Dronning Louise døde på Amalienborg slott i København i 1926, i en alder av 74 år.

I alle fall Kong Haakon VII og Kong Badouin av Belgia ble kjent som gudfryktige monarker. Kong Badouin nektet å skrive under på abortloven da den ble innført i Belgia i 1990 og var kjent som en aktiv kristen. Kong Haakon etterlot seg et velbrukt nytestamente og kom med flere uttalelser om kristendommen som eneste mulighet til å redde verden ut av vanskeligheter og ondskap.


Kilde:

Boka "Kongen på kirkevei"

http://en.wikipedia.org/wiki/Princess_Ingeborg_of_Denmark, lest 18.12.2010

http://www.geocities.ws/siste_dager/kjent6.html, lest 18.12.2010 (tekst skrevet av Gunnar Lund i 2004)