Ikke nok å være en kropp i live

 

Ikke nok å være en kropp i live

 

Per Fugelli (f. 07.12.1943) forteller i NRK-programmet «Fyrtårn» at han i 2015 besøkte oseanografisk museum i Monaco. Her gikk han inn i en sal hvor det var et 3-4 meter langt akvarium, bare ett. I dette akvariet var det en skapning, bare én. Det var en blåmanet (Aurelia aurita punctata), en vakker koboltblå litt transparent manet med hvite prikker i.

Per Fugelli sier følgende om blåmanetens liv:

-Hennes liv: Hun er her. Kontraksjon. Skyter frem som en pil noen meter. Drives tilbake av motstrømmen. Ny sammentrekning. Frem som en pil. Drives tilbake av motstrøm. Ny kontraksjon. Frem. Tilbake. Frem. Tilbake. Sånn var hennes liv.

Kreftsyke Per Fugelli satt lenge på en benk i museet og så på Aurelia. Synet av manetens bevegelser og tankene rundt dens liv ble for ham et eksistensielt utfordrende syn. Til sist forestilte han seg at han kommuniserte med den vakre maneten.

-Jeg satt og så lenge på henne. Når vaktene ikke var der, lot jeg som om jeg spurte henne: «Hva er meningen?» Og så innbiller jeg meg at hun svarte: «Å være i live.» Men det er jo ikke nok. Jeg falt for det svaret et øyeblikk, men det er jo ikke nok. Kanskje for en manet, men for mennesker på jorda er det ikke nok å være i live. Det er ikke nok å være en kropp i live; Du må ha mening!

 

Kilder:

https://tv.nrk.no/serie/fyrtaarn/MDSP13010116/sesong-1/episode-1#t=11m23s, sett 01.04.2017

https://no.wikipedia.org/wiki/Per_Fugelli, lest 01.04.2017