Om blåbær og synsproblemer

 Om blåbær og synsproblemer

 

Legen Audun Myskja har skrevet boka Blåbær. Smakfull antioksidant. I denne boka skriver han at han har hatt nytte av et tilskudd med blåbær og nyper, for å motvirke den synssvekkelsen som de fleste opplever midt i livet:

 

Han skriver at han tror at blåbær har en svak, men positiv virkning på nattsynet:

 

«Grunnen til dette er at mikrosirkulasjonen i kapillærene (hårrørsårene) til netthinnen blir forbedret. Hos mennesker med normalt syn er ikke denne virkningen sterk nok til at den slår ut, det samme gjelder øyesykdommer. Men for den naturlige synssvekkelsen som for de fleste kommer midt i livet en gang, vil denne sirkulasjonsstimulerende virkningen gjøre en forskjell.

 

Jeg har selv gjort erfaringer med dette av og på gjennom de senere år. Fra barnsben av har jeg alltid vært langsynt, og kommer fra en familie der besteforeldre, foreldre og søsken alle har brukt lesebriller, i tillegg til at mitt valg av livsvei har gjort det til en dyd av nødvendighet å lese mye. Jeg har holdt brillene unna med akupressøvelser til 40-årene, da mine lange armer ble for korte når jeg leste. Jeg var da i ferd med å gi opp og skaffe meg briller da jeg begynte å ta et produkt satt sammen av konsentrat av blåbær og nype. Jeg har de senere år kunnet konstatere at hver gang jeg tar 3-4 kapsler av dette tilskuddet daglig, forbedres synet i løpet av få dager. Når jeg slutter med tilskuddet går det noen få uker, så begynner synet å svekkes merkbart (Myskja, 2006, s. 72).

 

Kilde: Myskja, Audun. (2006). Blåbær. Smakfull antioksidant. Oslo: Noras Ark